Katern

Je elektrische auto opladen? Dat kan in onze provincie goed in Nieuwegein

Bezitters van elektrische auto’s hebben in de provincie Utrecht relatief veel mogelijkheden om hun auto bij een laadpaal op te laden. Dat blijkt uit een analyse die de NOS en regionale omroepen maakten van data van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).

Volgens het NAL moet in een gebied van 500 bij 500 meter (zogenoemde ‘buurten’ genoemd) met minstens 125 huishoudens zeker één openbare laadpaal staan. In de provincie Utrecht lukt dat in 85 procent van de buurten. Alleen Zuid-Holland scoort met 93 procent beter. Koploper in de provincie is de gemeente Oudewater, daar hebben alle buurten ten minste één laadpaal. Ook Nieuwegein doet het goed, die stad heeft de meeste laadpalen in verhouding tot het aantal huishoudens.

Grote verschillen
De onderlinge verschillen tussen de provincies zijn groot, de Randstad is in verhouding vele male beter bedeeld dan bijvoorbeeld provincies in het zuiden en noorden van het land. Friesland scoort met 35 procent het slechtst.

Ook binnen de gemeentegrenzen zijn er flinke verschillen. Oudewater is één van de tien gemeenten in het land waar in alle buurten een laadpaal staat. Sommige gemeenten in Noord-Nederland komen niet boven de 15 procent uit.

Laadpalen per huishouden
Nieuwegein scoort op basis van het laadpalen per huishoudens het beste in de provincie, dat deed zij ook al eerder in 2022. Eén oplaadpunt moet door 56 huishoudens worden gedeeld. In Wijk bij Duurstede komen eigenaren van elektrische auto’s het slechtst van de provincie uit. Die stad telt één paal per 245 huizen. Bekijk hieronder hoeveel laadpalen er in jouw gemeenten zijn e hoeveel dat er per huishouden zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk